Calendari festiu

Al llarg de l'any Sant Pere de Ribes és el marc de nombroses activitats i esdeveniments. Amb quatre Festes Majors, aquestes celebracions són uns dels referents més importants del seu patrimoni cultural, tradicional i popular. A Ribes i a les Roquetes se celebren les Festes de Sant Pau (25 de gener) i Santa Eulàlia (12 de febrer), a l'hivern, i de Sant Pere (29 de juny) i Sant Joan (24 de juny), a l'estiu, respectivament.

També celebren les seves festes majors les urbanitzacions i els barris de Sant Pere de Ribes. Puigmoltó organitza la seva durant el cap de setmana més proper a Sant Jaume, el 25 de juliol. El barri del Palou, pertanyent al nucli de Ribes, celebra la seva festa pròpia a l'estiu, pels volts de Santa Maria, el 15 d'agost. Així mateix, la resta d'urbanitzacions del terme municipal acostumen a fer les seves pròpies festes a l'agost.

Alguns dels elements més característics de les seves festes són:

  • Balls de diables i bestiari de foc: Sant Pere de Ribes ha estat sempre un poble de Foc, de Diables, de Dracs, traques i morterets que han donat molta alegria a les Festes Majors. En destaquen el Drac de tres caps de Ribes i la Dragona de les Roquetes, així com la colla centenària del Ball de Diables de Ribes.
  • Gegants: el municipi té tres parelles de gegants i un gegantó i són la representació de personatges vinculats a la història i la tradició del poble i la seva relació amb el Garraf i Catalunya. Són en Pere, la Paula, l'Andreu, la Marina, en Joan, l'Eulàlia i en Jordi.
  • Els balls populars: un important nombre de veïns i veïnes surten al carrer amb llurs vestuaris i recorren el poble a ritme de gralles. Els balls que es poden veure són, principalment, els cercolets, el ball de pastorets, els panderos i panderetes, el ball de cintes, els cascavells, les gitanes, el ball de la Bolangera i els cabeçuts o capgrossos, si bé el ball més representatiu i el que té més colles és el ball de bastons.
  • Castellers de les Roquetes: colla castellera local que vesteix camisa grisa

A més, el ric i variat teixit associatiu existent al municipi ofereix a la població i al visitant la possibilitat de gaudir de tot un ventall d'activitats. Festes gastronòmiques, actuacions musicals, folklore popular i tradicional, teatre, fires sectorials y actes solidaris, són algunes de les iniciatives que omplen de vida els nostres carrers.

Consulteu les cites més significatives del cicle festiu del municipi: