Sant Pere de Ribes a l'Edat Mitjana

El passeig comença al nucli originari de la vila anomenat Sota-ribes, i que constitueix una imatge perfecta del Ribes medieval. Format al voltant de l'antic Castell de Ribes o de Bell-lloc, del segle X, es situa dalt d'un petit turó i en destaca la seva torre de defensa en forma cilíndrica. Al seu costat es troba l'Església Vella de Sant Pere de Ribes, originària del segle XII com a esglesiola pre-romànica amb el magnífic Portal de les Ànimes. Fou lloc de culte fins a principis del segle XX.

Es completa el conjunt amb la Casa del Terme, que va ser el primer ajuntament i escola del municipi. De gran atractiu són també el pont de la Palanca i el Pi Centenari, declarat arbre monumental d'interès natural.

La riera de Ribes ha anat excavant el terreny argilós i ha format les anomenades timbes, curioses formacions geològiques entre les quals destaquen les de Sant Pau. El nom de Sota-ribes indica que aquest nucli està situat sota les timbes.

L'Ermita de Sant Pau, construïda al s. XV sobre les ruïnes d'una casa romana, presidida per un altar major, és un element emblemàtic del poble i escenari de la tradicional anada i baixada de Sant Pau encabida en la Festa Major d'hivern.

Mapa de Patrimoni Cultural - Diputació de Barcelona