Sant Pere de Ribes i els indians

A Ribes varen ser molts els que marxaren a les colònies a fer fortuna a finals del s XIX i principis del XX. Els ribetans que van tornar com a indianos i que representaven un petita burgesia local van ser l'origen del creixement urbanístic del segle XIX, gràcies a ells es van construir edificis singulars.

El recorregut dels anomenats americanos passa pel carrer Major que pot ser l'inici de l'itinerari per conèixer el llegat indià, amb petites cases senyorials. Molt a prop el Redós de Sant Josep i Sant Pere destaca pel claustre, la capella, la torre i el pati.

La plaça de la Font és un punt important que commemora la tramesa d'aigua canalitzada. Criden l'atenció els mosaics de colors de la font.

A tocar, la plaça de la Vila amb la casa de Can Quima, i l'actual Ajuntament, el rellotge del qual es va fabricar amb una aportació desinteressada dels diners d'ultramar.

El carrer del Pi que es descobreix amb l'arbre centenari que li dóna nom, conté una mostra perfecta de les característiques indianes en les façanes d'algunes cases: Can Mauri, Can Milà de Palou o Can Giralt.

Molt a prop, el barri del Palou ofereix la possibilitat d'allotjar-se en una casa típica d'americanos, coneguda tradicionalment amb el nom de Can Quadres. El centre neuràlgic de la vila, la plaça Marcer (plaça dels Arbres) conté edificis eclesiàstics amb un cert regust colonial. Al seu costat, la plaça de l'Església on es troba l'església parroquial de Sant Pere (Església Nova) construïda gràcies al capital indià, alça les seves torres bessones per damunt de la ciutat.

Sant Pere de Ribes format part de la Xarxa de Municipis Indians de Catalunya.

Mapa de Patrimoni Cultural - Diputació de Barcelona

 

El Retorn dels Indians 

Consulta el programa d'activitats i les propostes gastronòmiques de la restauració local en els següents enllaços: 

PROGRAMA D’ACTIVITATS 

*TIQUETS ACTIVITATS (Rutes - Tast - Conferència - Havaneres): https://entradas.codetickets.com/entradas/vent-devents/online 

ON MENJAR PLATS INDIANS