EL CASTELL DE RIBES

La torre del Castell de Ribes és una de les icones del municipi de Sant Pere de Ribes. Representa, a més, l'origen mític de la població, documentat ja l'any 990 com a castell de Bell-lloc o de Ribes. Va ser després d'una de les invasions del cabdill Almansor quan el bisbe Vives de Barcelona va atorgar una carta de franqueses i poblament per reedificar la fortalesa i repoblar el territori. Al llarg dels segles el castell va anar passant de mans entre senyors feudals, poders eclesiàstics i la família Ribes... fins que el 1620 va ser cedit al comú municipal.

Durant la primera part del segle XX i fins acabada la guerra civil, la torre del castell va tenir diferents usos, fins i tot el de calabós (encara s'hi poden veure algunes pintades fetes per presos anònims). El ballarí i castanyolista José de Udaeta va recuperar el castell als anys 70 invertint-hi el seu patrimoni personal i impregnant les pares de personalitat artística. Des d'aleshores, i fins la mort del ballarí ja al segle XXI, el castell es convertirà en la seva residència i en un punt de trobada d'artistes d'arreu del món. Fins i tot s'hi va registrar un capítol d'una important producció televisiva de la BBC anglesa: “The magic of the dance”.

El 27 de maig de 2021, l'Ajuntament de Sant Pere de Ribes inaugura la remodelació íntegra del castell, convertit-lo en el Centre d'interpretació del Patrimoni Cultural del municipi. Així, el castell acull una exposició permanent que ofereix un recorregut dinàmic per la història mil·lenària del municipi a través de visites guiades. A més, l'edifici s'ha convertit en un espai generador d'activitats artístiques, com el Festival Udaeta – Castell de Ribes, que proposa i integra concerts, tallers i xerrades tant de producció pròpia com de coproducció amb les entitats i agents socials. del municipi.

El castell de Ribes (o de Bell-Lloc) està classificat des de 1949 com a Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). Enlairat damunt d'un petit turó, la torre del castell de Ribes (de gairebé 20 metres d'alçada i 7 de diàmetre) presideix l'antic nucli de Sota-Ribes, la riera i la timba. L'envolten atzavares, argelagues i xiprers. Més avall, els pins del pont de la palanca li presenten vassallatge.

Les visites al castell de Ribes són els dissbates i diumenges de 10 a 13h.

Per comprar les entrades cal adreçar-se a: https://entradium.com/organizers/castell-sant-pere-de-ribes